«Fra stasjon til sted» - parallelloppdraget er i gang

Andreas Fadum Haugstad, 26.09.2018

Representanter fra næringslivet og lokale innbyggere bidro til diskusjon om innspillene fra de tre arkitektteamene på midtveisseminar i forbindelse med parallelloppdraget for stasjonsområdet Lørenskog.

Nærområdet ved Lørenskog stasjon har de siste årene opplevd en stor transformasjon. Flere større boligområder er ferdigstilt, Luhr skole er bygget, og i disse dager oppføres Norges første innendørs skianlegg «SNØ». Like i nærheten finnes store regionale arbeidsplasser som Posten og Coca Cola, motorveier og frodige grøntarealer. Ambisjonene for fremtidig utvikling er høye, og Lørenskog er en kommune i sterk vekst.

Etter en presentasjon for kommunens egne etater og andre faglige aktører, ble teamenes idéer vist i et åpent møte for et fullsatt auditorium på Luhr skole. De tre teamene som jobber med parallelloppdraget er:

  • MDH Arkitekter, Transborder og MASU Planning
  • Holscher Nordberg architecture and planning, med Via Trafik og GHB Landskabsarkitekter
  • Edit/Atelier og Gattaca

Andreas Fadum Haugstad fra BYLIVsenteret er rådgiver i prosessen og leder evauleringsgruppen.

Lørenskog har valgt å ta med et Wildcard i dette oppdraget, med Edit/atelier & Gattaca. De har satt sammen et bredt tverrfaglig team.

– Vi har gått sammen og bevisst valgt en bredde av ekstern kompetanse Dette er et skreddersydd team bare for denne anledningen basert på ekspertise og bakgrunn. Vi mener en slik tilnærming er helt essensiell for å besvare dagens komplekse utfordringer. Dette kan være en smart måte å konkurrere mot etablerte kontorer som er forpliktet til sine egne som er hyret eller ansatt på andre premisser enn for oppdraget akkurat nå, sier teamet.

Hva gjør dette parallelloppdraget unikt, slik dere ser det?

– Det er et unikt parallelloppdrag, av ulike fordelaktige og utfordrende grunner. Blant annet turisme og befolkningsvekst, kulturelt mangfold, overvannshåndtering, ensidig næringsgrunnlag og tomtemessige enklaver. Det som virkelig gjør disse faktorene interessante ligger i ambisjonsnivået for nytolkning hos kommunen og utviklerne, noe som gir oss spillerom til å løfte blikket i og utenfor tomten, avslutter de.

unnamed

  

Foto: Fra venstre Tin Phan fra Gattaca, Linn Runeson, Eric Reid og Gauthier Durey fra edit/atelier.